هوشمندسازی ساختمان
سیستم های کنترل و نظارت ساختمان با عنوان های اتوماسیون خانگی(Home Automation)، سیستم مديريت ساختمان(Building Management System)، سیستم مدیریت انرژی(System Energy Management)، مدیریت هتل(Hotel Management) و امثال اینها، از زمان معرفي در اوايل سال 1970 راهي طولاني را طي کرده اند. در ابتدا بسياري از مردم هوشمند شدن خانه ها را امري دور از ذهن يا پر هزينه ميدانستند. این در حالی است که نه تنها هوشمند كردن خانه ها امری دور از ذهن نيست بلکه باعث کاهش هزینه های سرسام آور بوده و انتخابی مناسب برای برقراری امنیت، آسايش، آرامش و صرفه جويي در مصرف انرژي، وقت و هزينه ها ميباشد و در آينده اي نه چندان دور براي هر ساختمان مسكوني، اداري، تجاري و... الزامی خواهد بود.
در تعریف یک ساختمان هوشمند میتوان گفت: ساختمانی است که مجهز به یک زیر ساختار ارتباطاتی قوی بوده (تجهیزات وکلیدها در این سیستم به وسیله کابلی مجزا بهم متصل میشوند) که میتواند به صورت مستمر نسبت به وضعیتهای متغیر محیط عکس العمل نشان داده و خود را با آنها وفق دهد. هدف اصلی در چنین ساختمانی، کنترل و مدیریت یکپارچه تمامی تجهیزاتی است که در یک ساختمان وجود دارد. مدیریت یکپارچه ساختمان موجب افزایش راحتی در کنترل، دقت در عملکرد، امنیت در پیرامون و مهمتر از همه صرفه جویی در مصرف انرژی میگردد. صرفه جویی در مصرف انرژی، عاملی است که هزینه اولیه سیستم BMS را توجیه کرده به طوری که طی چند سال اولیه(3 تا 5 سال)، بازگشت هزینه را به همراه خواهد داشت.
کلیدهای هوشمند، ریموت کنترلرها، صفحات لمسی و نرم افزار تلفن همراه، تجهیزاتی هستند که پس از نصب، برنامه ریزی و راه اندازی این سیستم، کاربر تمامی کنترلهای لازم و دلخواه خود را به راحتی از طریق آنها انجام خواهد داد. سادگی در کنترل این تجهیزات به گونه ای است که استفاده از آن برای تمامی رده های سنی آسان میباشد.
در حال حاضر با توجه به امکانات این سیستم ها، اتوماسیون و هوشمندسازي خانه با سرعت زیادی در حال گسترش میباشد که با استفاده از آن میتوان استفاده های تفریحی، ارتباطی، امنیتی و رفاهی خانه را به حداکثر رساند. برخی از امکانات سیستم هوشمند به شرح زیر است:
- کنترل روشنایی(روشن/خاموش، تغییر رنگ و تغییر شدت روشنایی یا Dim) به صورت دستی یا کنترل به صورت خودکار از طریق سنسورهای تعبیه شده در ساختمان؛
- کنترل پرده ها به صورت دستی یا به صورت خودکار با تغییر شدت روشنایی هوا؛
- کنترل سیستم امنیتی مانند قفل درب ها، دزدگیر، سیستم اعلام حریق/نشت گاز/دود/آب، مگنت درب و پنجره ها، سنسورهای حرکتی، کارت خوان هوشمند و...؛
- کنترل و تنظیم سرمایش/گرمایش و تهویه فضا بر اساس زمان، دمای بیرون، حضور یا عدم حضور ساکنین؛
- کنترل سیستم صوتی و تصویری؛
- مشاهده تصاویر دوربینهای مدار بسته؛
- و...
این سیستم ها متناسب با نوع کاربری ساختمان، نیاز و بودجه، قابل طراحی و پیاده سازی میباشند به طوری که کاربر بتواند به بهترین شکل از این تکنولوژی بهره مند گردد. توجه به این نکته حائز اهمیت است که چنانچه بودجه کافی برای اجرای یک سیستم جامع هوشمند وجود ندارد، زیرساخت این شبکه را میتوان همزمان با سیم کشی اولیه ساختمان انجام داد تا در آینده ای نزدیک از تمامی امکانات سیستم هوشمند بهره برد.
مزایای سیستم هوشمند:
- صرفه جویی در مصرف تاسیسات الکتریکال و مکانیکال؛
- محیط کابل کشی استاندارد؛
- افزایش ارزش افزوده و در نتیجه افزایش قیمت ساختمان؛
- درآمد برای سرمایه گذاران اصلی ساختمان به صورت کاهش شارژ خدماتی؛
- بالا رفتن ضریب راحتی، آرامش و لوکس بودن ساختمان؛
- کنترل تمامی موارد کنترلی ساختمان از داخل یا خارج آن؛
- امنیت بالا در گونه ساختمانها؛
در انتها باید اشاره کرد که دپارتمان ساختمان هوشمند شرکت آبرنگ3 هیچ گونه تعصب نسبت به برندی نداشته و در تلاش است تا با انتخاب معتبرترین برندهای اروپایی در جهت بالابردن کیفیت و رضایت مشتری، گام نهد. در صورت عدم تمایل به استفاده از محصولات این شرکت، مفتخریم تا بتوانیم اطلاعات، تجربیات و مشاوره های لازم در زمینه هوشمند سازی ساختمان را به صورت رایگان در اختیار دوستان و کارفرمایان محترم قرار دهیم.